Večer, namenjen ženskim zgodbam

 

Pred mednarodnim dnevom žena, ki v približno 100 državah po vsem svetu, praznujejo enakopravnost žensk, se je v kavarni Lena Caffe odvil pogovorni večer Ženske zgodbe. Večer, ki je bil v prvi vrsti namenjen ženskam, je bil prežet z žensko literaturo, glasbo, energijo in - predvsem - odločnim ženskim glasom. Na odru sta se predstavili ženski, ki pišeta zgodbe – takšne in drugačne – ki sta skozi pogovor razkrili svoj pogled na vprašanje vloge ženske nekoč in danes. Z avtoricama knjig, ki so izšle pri založbi Kreativna PiKA, Cecilijo Novak in Barbaro Pristovnik, ki objavlja pod imenom B. L. Pride, se je pogovarjala Mateja Kramberger. “O ljubezeni govorim v svojih knjigah. Ljubezen je lepa, je najlepše čustvo izmed vseh čustev. V mojih zgodbah nastopajo junaške matere številnih otrok, akterke triizmenskega dela v tovarnah, kmetice, male gruntarke, viničarke, dekle, tudi nezakonske matere. Skratka ženskega preteklega časa, ki niso smele biti samo svoje, temveč so morale živeti in izgorevati zgolj zato, da so služile moškemu in da so nasitile svoje otroke. Ljubile so jih, navkljub svoji bedi, kajti materinstvo zmore vse. Čisto vse,” je svoj pogled na žensko preteklega časa orisala Cecilija Novak. Lik ženske pa B. L. Pride, v svoji zadnji knjigi ČUDežNI DEČEK, postavi popolnoma protislovno – gre za ambiciozno žensko, brez kančka materinskega čuta, kjer so odnosi v družini milo rečeno strupeni, saj uspešna mati neprestano ponižuje sina in moža. “V mojih knjigah ženske niso vedno prikazane v takšni luči. Dejstvo pa je, da obstajajo tudi takšne ženske in mame – navdih za oris takšnega ženskega lika sem dejansko dobila iz realnega življenja,” je povedala Barbara Pristovnik in dodala: “vedno več je tudi govora o preobremenjenosti, izgorelosti, depresiji etc. Da, res je, da so naši vsakdani natrpani s številnimi obveznosti, vendar je na nas, kako bomo živeli in komu bomo postavili prioriteto. Na nas je, da delamo tisto, kar nas veseli in imamo radi.

Ljubezen do glasbe in iskrenost nam je skozi glasbeni repertoar, med katerimi sta bili tudi slovenski popveki Med iskrenimi ljudmi in Orion, predstavila izjemna vokalistka Natalija Tumpej, članica ženske zasedbe Jazz Ladies v spremstvu mlade, obetavne jazz kitaristke Urške Supej. Manjkalo ni niti naravnih milc v obliki pozitivnih sporočil, ki jih je pripravila Mateja Fištravec iz IOMY delights, kot tudi nagradne igre, kjer so podelili kar nekaj nagrad, ki so jih prispevali: Založba Kreativna PiKA, kavarna Lena Caffe, Iomy delights, Dream Gym Fitness center Lenart in Rezidenca.

Dogodek Ženske zgodbe, ki ga je v sodelovanju s kavarno Lena Caffe pripravila Kreativna PiKA, je ponovno, do zadnjega kotička, napolnil kavarno Lena Caffe. Zanimanje za dogodke, ki vsebujejo dobre zgodbe, pozitivno sporočilo, ki dajejo vsebino za razmislek in soprispevaju k razvoju lokalne skupnosti, je veliko. Na koncu večera je bilo sporočilo enotno – ženske naj ostanejo edinstvene, pogumne in drzne, naj se imajo rade točno takšne kot so, in naj še naprej ponosno praznujejo dan žena, dan enakopravnosti žensk.

Fotografije: Maksimiljan Krautič

PIšite Kreativni PiKI

Sporočite nam vaše želje, predloge ali povpraševanje.

PODATKI O KREATIVNI PIKI

Ime družbe: Kreativna PiKA, družba za komunikacijski management, d.o.o.
Skrajšano ime družbe: Kreativna PiKA d.o.o.
Sedež družbe: Kraigherjeva ulica 4a, 2230 Lenart v Slov. goricah
Delovni čas: od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro
+386 (
0) 70 670 740 (Zmago)
+386 (0) 31 540 261 (Nina)
+386 (0) 51 338 607 (Barbara)
+386 (0) 51 677 366 (Katarina)
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Matična številka: 7137249000
Davčna številka: SI15422895
Transakcijski račun:
SI56 1010 0006 0441 762, Banka Intesa Sanpaolo
SI56 0318 2100 0520 527, SKB, d.d.
Osnovni kapital: 7.500 evrov
Registrsko sodišče:
Okrožno sodišče na Ptuju, št. registrskega vpisa: 2016/38290